- Undersøkelse
- Undersøkelse hos tannlegen
- Sykdom i munnhulen
- Kostbart hos tannlegen?
- Helfo - Stønad til tannbehandling
- Hull i tennene
- Estetisk tannbehandling
- Implantater
- Enkelt implantat
- Implantatbro – erstatte flere tenner
- Implantatforankret bro / protese
- Implantatforankret helprotese
- Informasjon etter implantatoperasjon
- Krone / bro
- Proteser
- Rotfyllinger
- Tanntrekking / kirurgi
- Tannkjøttsbehandling
- Tenner og graviditet
- Vanlige problemer
- Visdomstenner
- Ising / børsteskader
- Syreskader
- Tanngnissing
- Tannfraktur
- Infraksjoner
- Renhold av tennene
- Dårlig ånde
- Munntørrhet
- Kjeveleddsproblemer
- Herpes munnsår
- After
- Røyking
- Snus
- Amalgam
- Tannlegeskrekk
- Barn og tannbehandling
- Tannregulering
- Tannlegeskrekk
- Tannpleierens oppgaver
Forside / tannhelseinfo / Vanlige problemer / Kjeveleddsproblemer
Kjeveleddsproblemer
Mange pasienter, og da særlig kvinner, opplever at de får problemer med kjeveleddene. Problemet kan starte i selve leddet, eller komme som følge av problemer med tenner eller tyggemuskulatur.
Et av de vanligste symptomene er klikking fra kjeveleddene ved gaping, noe som over tid kan gi sjenerende lyder ved spising. Også skrapelyder fra leddene kan oppleves som plagsomt.
Noen opplever at kjeven “låser seg”, så en ikke kan gape fullt opp. Andre opplever at kjeven går lett ut av ledd og at munnen låses i åpen stilling. Atter andre plages av smerter, enten fra selve leddet, eller fra hode, nakke eller kjevene.
Det kan være mange grunner til at slike leddplager oppstår. De kan ofte oppstå akutt, men kan også være senvirkninger etter tidligere skader.
Skader i selve leddet kan f.eks. gi arrvevsdannelser som kan resultere i klikkelyder.
Langvarig og kraftig gaping kan noen ganger gi forskyving av en liten bruskskive som ligger inne i leddet. Dette kan medføre klikking ved gaping. Over tid kan dette resultere i låsing av kjeven og redusert gapehøyde.
Også tannpressing /gnissing kan gi slike problemer over tid. Mange kan i tillegg få smerter i hode og nakke som følge av dette. Det kan ofte være vanskelig å se årsaken til smertene, fordi mange ikke er klar over at de gnisser tenner. Ofte blir de ikke oppmerksomme på dette før tannlegen informerer om det. Det kan derfor være lurt å spørre tannlegen om forhold rundt tennene kan ha sammenheng med smerter i hoderegionen.
Ved å gi råd og god informasjon, kan tannlegen gjøre pasientene bevisst på selve problemet, og årsaken til at dette kan ha oppstått. I mange tilfeller er dette, samt enkle øvelser, nok til å redusere problemene eller forhindre at de forverrer seg. I andre tilfeller benytter man seg av bittskinner i plast for å avlaste kjeveledd eller muskulatur. Kun i sjeldne tilfeller er tannregulering eller kirurgi nødvendig for å løse problemer i kjeveleddet.